Her finner du mer informasjon om generelle opptakskrav og opptaksprøver.

For å studere i utlandet må du ha generell studiekompetanse fra videregående. Det betyr at du dessverre ikke kan søke med 23/5-regelen, fagbrev eller realkompetanse. Alle universitetene krever at du har kompetanse i realfagene. Enkelte universiteter krever at du har hatt fagene på videregående, mens andre krever at du har kunnskaper i fagene som de kan måle på en opptaksprøve.

Alle universitetene krever at du har gode kunnskaper i engelsk. Hva universitetene krever varierer, men det er ofte krav om språktest eller karakteren 4 eller bedre fra videregående i engelsk. Se på opptakskrav på hvert universitet for mer informasjon.

Medisin

Comenius University, Jessenius Faculty

Comenius University har opptaksprøve i kjemi 1+2 og biologi 1+2.

Prøven tar 135 minutter. Det vil være 160 multiple choice-spørsmål; 80 fra hvert fagområde. Normalt ligger opptaksgrensen ved 60% riktig svar. Du vil kunne ta med ikke-programmerbar kalkulator, det periodiske system, engelsk-norsk ordbok og English medical dictionary. Husk å ta med deg gyldig legitimasjon.

Søknadsavgift: gratis
Søknadsfrist: 1. mai

Datoen for opptaksprøven i 2019 vil bli satt medio januar.

Charles University

Charles University har opptaksprøve i biologi 1+2, kjemi 1+2 og fysikk1 (eller matematikk R1).

Prøven vil ta ca. 3 timer. Det vil være 90 multiple choice-spørsmål; 30 fra biologi, 30 fra kjemi og 30 spørsmål om enten matematikk eller fysikk. Du vil kunne ta med enkel kalkulator. Hvis du består første delen vil du gå videre til et intervju hvor du vil bli stilt spørsmål om et ukjent tema, samt spørsmål om motivasjon og deg som person. Husk å ta med deg gyldig legitimasjon.

Søknadsavgift: 600 CZK (eller 25 EUR)

Datoen for opptaksprøven i 2019 vil bli satt medio januar.

The Medical University of Warsaw

The Medical University of Warsawt har opptaksprve i kjemi 1+2, biologi 1+2 og fysikk 1.

Prøven vil ta ca. 120 minutter. Det vil være 100 multiple choice-spørsmål; 35 i biologi, 35 i kjemi og 30 i fysikk. Du vil kunne ta med ikke-programmerbar kalkulator. Husk å ta med deg gyldig legitimasjon. Det er krav om minimum karakteren 4 i engelsk fra VG1.

Søknadsavgift: 200 EUR

Datoen for opptaksprøven i 2019 vil bli satt medio januar.

Veterinærstudier

Warsaw University of Life Sciences, Faculty of Veterinary Medicine

På opptaksprøven kreves det kunnskaper tilsvarende kjemi 1+2 og biologi 1+2 for å bestå. Du vil kunne ta med ikke-programmerbar kalkulator og engelsk-norsk ordbok. Husk å ta med deg gyldig legitimasjon.

Prøven vil ta ca. 2 timer. Det vil være 40 multiple choice-spørsmål; 20 i biologi og 20 i kjemi.

Søknadsfrist: slutten av april

Datoen for opptaksprøven i 2019 vil bli satt medio januar.

University of Veterinary & Pharmaceutical Sciences (Brno, Tsjekkia)


På opptaksprøven kreves det kunnskaper tilsvarende kjemi 1+2 og biologi 1+2. Du vil kunne ta med kalkulator. Husk å ta med deg gyldig legitimasjon.

Prøven vil ta ca. 2 timer. Det vil være 76 multiple choice-spørsmål; 37 i biologi og 37 i kjemi. Det kreves mer enn 18 riktige svar i hver del for å bestå opptaksprøven.

Søknadsfrist: slutten av mars.

Datoen for opptaksprøven i 2019 vil bli satt medio januar.

All påmelding til opptaksprøve skjer direkte til info@sonor.no ved å sende følgende informasjon:

  • For- og etternavn
  • Kjønn
  • Telefonnummer
  • Epost
  • Hvilke opptaksprøver du ønsker å ta